Legea „anti-Netflix” ar putea aduce, de fapt, pierderi pentru utilizatori
Netflix a ajuns să fie privit cu ostilitate de liderii europeni pentru că a “invadat” piața cinematografică din Europa și face “concurență neloială” producțiilor autohtone. O țară UE vrea deja să introducă legea “anti-Netflix”.
În general, românii critică destul de mult Netflix, dar, în același, timp, sunt mulți care-și cumpără în mod special smart Tv ca să prindă Netflix mai ușor și să se poată uita toată familia la serialele favorite.
Criticile nu sunt mereu întemeiate, mai ales în cazul celor care se plâng că îi plictisesc filmele pe care le oferă. Netflix este mai mult pentru seriale, nu pentru filme, dar, chiar și așa se descurcă suficient de bine și la acest capitol. Nemulțumirile le ai în funcție de tipul de abonament pe care-l plătești, dar conținutul e același pentru toate variantele, chiar dacă vrei să te lauzi cu cel mai scump abonament.
Serviciul american de streaming a început să fie privit cu ostilitate de Uniunea Europenă, dar, înainte să faci front comun cu “haterii”, trebuie să fii conștient de faptul că doar tu, în calitate de consumator, ai de pierdut în acest conflict tacit și iată de ce.
Italia ar urma să introducă deja legea “anti-Netflix”, ca să-și protejeze industria cinematografică autohtonă. Dar, măcar Italia are ce să protejeze. Cândva, Italia producea printre cele mai bune filme. Producțiile franco-italienii au fost în mare vogă și în România, chiar și după Revoluție. Italia a dat și nume mari în cinematografe, iar SUA au încasat miliarde de dolari de pe urma lor. Prin urmare, țara ar avea destule argumente să fie reticentă față de “invazia” Netflix.
Guvernul italian vrea introducerea acestei legi după ce, la Festivalul de Film de la Veneția, câștigătorul Leului de Aur a fost filmul Roma, care vine de la producători americani ca Netflix și Amazon.
După cum se obișnuiește, filmul urmează să fie difuzat și în cinematografele din Italia, dar el va ajunge și pe serviciul de streaming plătit. Dar, guvernul italian vrea să ajungă cât mai târziu, ca să nu “omoare” încasările pe care le-ar putea avea până atunci cinematografele.
De ce legea îl dezavantajează mai mult pe consumator decât pe Netflix
Noua lege include amânarea introducerii filmelor noi pe Netflix cu până la 105 zile (sau mai mult, dacă ar fi după legiferatori), care este deja în uz în legislația italiană. La asta se adaugă însă o prevedere: intervalul poate fi scurtat la 60 de zile, dacă filmele respective sunt proiectate în mai puțin de 80 de săli de cinema sau sunt vizionate de mai puțin de 50.000 de spectatori în primele trei săptămâni.
„Cu acest decret, facem ca unele filme să fie mai repede comercializate. Este important să protejăm cinematografele, care au nevoie de filme care să le aducă venituri pentru a funcționa”, a declarat Alberto Bonisoli, ministrul Culturii.
O astfel de lege avantajează cinematografele, întrucât serviciile de streaming ca Netflix sunt un fel de retaileri (sau intermediari) care sunt deseori acuzați că fac concurență neloială producătorilor. Dar, consecințele restricției sunt resimțite în parte de consumatori. E în detrimentul lor, pentru că plătesc un abonament lunar și este dreptul lor să beneficieze de cele mai noi filme la scurt timp după lansare. Faptul că tu alegi să le vezi în cinema sau la tine acasă, este problema ta, statul și Uniunea Europeană nu ar trebui să-ți restrângă cumva acest drept.